نقشه خوانی ستون بتنی

نقشه خوانی ستون بتنی

مواردی که در آموزش نقشه خوانی ستون بتنی به آن پرداخته شده است :

  1. شناخت اجزاء ستون بتنی
  2. نحوه تشخیص تیپ های ستون
  3. انواع روش های اجرای آرماتور بندی ستون بتنی
  4. نحوه تشخیص اندازه خم میلگرد
  5. نحوه تشخیص اندازه اورلب میلگرد انتظار
  6. نحوه تشخیص مقدار قالب بندی ستون بتنی
  7. نحوه تشخیص مقدار بتن ریزی ستون بتنی
  8. چگونگی استخراج جزئیات اجرای ستون از روی نقشه های اجرایی
  9. نحوه تشخیص ارتفاع و عرض قالب بندی و بتن ریزی ستون

 

همانطور که می دانیم در سیستم انتقال بار سازه، بار از سقف به ستون و از ستون به فونداسیون منتقل می شود. پس وظیفه ستون انتقال بار از سقف به فونداسیون می باشد.

 

۱- شناخت اجزاء ستون

به صورت کلی اجزاء ستون بتنی شامل آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی ستون است، که آرماتوربندی ستون شامل میلگردهای طولی و خاموت ستون می باشد.

۱-۱- آرماتوربندی ستون بتنی
  1. میلگرد طولی ستون
  2. خاموت ستون

 

 

۲-۱- قالب بندی ستون
۳-۱- بتن ریزی ستون

۲- نحوه تشخیص تیپ های ستون

برای تشخیص انواع تیپ ستون و یا اینکه بفهمیم ستون های سازه از چند نوع تیپ بندی تشکیل شده به سراغ پلان ستون گذاری می رویم .

 

برای مثال با توجه به شکل بالا تیپ های ستون که C1,C2,C3,C4  است، مشخص می باشد، با مراجعه به پلان مشخصات ستون C1،C2،C3،C4 می توان جزوئیات ستون را مشاهده کرد.

 

۳- انواع روش های اجرای آرماتور بندی ستون بتنی

به طور کلی برای اجرای ستون های متصل به فونداسیون ۲ روش وجود دارد که با توجه به نقشه اجرایی می توان روش اجرا را مشخص کرد. روش اول به این صورت است که آرماتورهای ستون به صورت آرماتور انتظار از فونداسیون اجرا می شود که بعد از بتن ریزی فونداسیون میلگرد های طولی ستون به این آرماتورهای انتظار اورلپ شود. در زیر می توان نحوه تشخیص آرماتور انتظار را مشاهده کرد .

 

 

در روش دیگر اجرای ستون میتوان ستون را به صورت مستقسم از فونداسیون اجرا کرد. یعنی در این روش میلگرد انتظاری وجود ندارد و میلگرد های طولی به صورت مستقیم و کامل اجرا می شوند.

 

 

۴- نحوه تشخیص اندازه خم میلگرد

برای اندازه خم میلگرد ستون می توان به سراغ بند ۹-۲۱-۲-۲ مبحث نهم مقررات ملی ساختمان مراجعه یا می توان از فرمول تجربی ۱۵ برابر قطر میلگرد استفاده کرد.

 

۵- نحوه تشخیص اندازه اورلب میلگرد انتظار

برای مشخص شدن مقدار اورلب میلگرد انتظار ستون می توان به سراغ بند ۹-۲۱-۴ مبحث نهم مقررات ملی ساختمان مراجعه یا می توان از جدول زیر استفاده نمود .

 

همپوشانی (اورلپ) ستون را چقدر در نظر بگیریم ؟
مقدار همپوشانی

(سانتی متر)

قطر میلگرد
۴۰ ۸
۵۰ ۱۰
۶۰ ۱۲
۷۰ ۱۴
۸۰ ۱۶
۹۰ ۱۸
۱۰۰ ۲۰
۱۴۰ ۲۲
۱۶۰ ۲۵

 

۶-نحوه تشخیص مقدار قالب بندی ستون بتنی

برای مشخص شدن مقدار قالب بندی ستون در هر طبقه به سراغ برش یا مقطع ستون می رویم که با توجه به مستطیل، مربع یا دایره ای بودن مقطع و محاسبه محیط مقطع و با ضرب کردن محیط در ارتفاع ستون می توان مقدار قالب بندی رو حساب کرد.

 

برای مثال در شکل بالا محیط قالب بندی با جمع اندازه هر ۴ وجه مربع که هر کدام ۳۵ سانتی متر است و با ضرب آن در ارتفاع ستون می توان مقدار قالب بندی را حساب کرد .

 

۷-نحوه تشخیص مقدار بتن ریزی ستون بتنی

برای محاسبه حجم بتن ریزی نیز باید به مقطع ستون مراجع کرده و با محاسبه مساحت مقطع و ضرب کردن آن در ارتفاع ستون مقدار بتن ریزی ستون را محاسبه نمود.

 

 

برای آموزش کامل کافیه دوره نقشه خوانی را مشاهده بفرمایید 

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید